Hårborttagning med SHR (Laser)

Tillvägagångssättet är vetenskapligt beprövat och har funnits inom marknaden i ca 10 år. 1,5 miljoner nöjda kunder är ett bevis på att det är en lyckad metod för att avlägsna hår för gott. Metoden är säker och mycket effektiv.

För att få bort all hårväxt behövs ca 5-10 behandlingar med ca 2-4 veckors mellanrum och det är i beroende utav vilken fas hårstrået befinner sig i. Det måste nämligen vara i den anagena fasen för att kunna påverkas, dvs. växande fas. Eftersom hår växer växelvis så måste behandlingen upprepas. Priserna vid bokning är per behandling om inte annat angivits.

OBS! Vi gör inte borttagning av intimområden på män pga att behandlingen kan påverka möjligheten att få barn!

Om behandlingen gör ont eller inte är individuellt, då vissa kunder säger att det känns som att bli snärtad med en gummisnodd och andra säger att det inte känns något.

Med det intensivt pulserande ljuset förstör SHR IPL hundratals hårsäckar på mindre än en sekund.

Välkommen att boka en konsultation hos oss. Konsultationen kostar 250:- men det priset dras sedan av på summan om du bokar en behandling hos oss.

Vi har valt att arbeta med högeffektiv och vetenskapligt beprövad utrustning. SHR /IPL är den allra senaste och mest avancerade tekniken på marknaden inom IPL världen för att ta bort oönskad hårväxt på ett smärtfritt sätt. Du som har testat den vanliga IPL hårborttagningen innan vet vilken smärta man går igenom för att bli av med det oönskade håret. Med vår SHR  kommer du knappt känna något tack vare maskinens smarta teknologi.

Prisexempel per behandlingar:

Axill (Armhåla) Båda 900:-  *  Bikinilinje från 900:- * Ansikte från 500:- * Underben/smalben inkl. bikinilinje 3500:-


Skillnaden mellan vanlig IPL och SHR IPL

 • IPL är baserat på selektiv absorbering av ljus. Ljusets energi absorberas av hudens pigment när det passerar hudens epidermis. Detta medför en viss risk för mörka hudtyper. Eftersom ljuset har väldigt hög energi kan ljusa missfärgningar uppstå i huden. Med vanlig IPL reflekteras eller bryts cirka 60 % av ljuset. Det innebär att bättre resultat kräver ökad energi, vilket i sin tur leder till en större risk.
 • SHR använder båda fördelarna med IPL och RF. Behandlingsområdets och den övriga hudens motstånd varierar beroende på selektiviteten av huden. Detta betyder att biverkningarna och de obehagliga stickningarna från IPL undviks. Utstrålarens behagliga kyla neutraliserar värmen från IPL och ökar hudens resistans. Detta leder i sin tur till en balanserad och säker upptagning av ljusenergin och ett bättre resultat. SHR /IPL tillåter oss att behandla med hög effekt och minimal Smärta utan biverkningar .
 • Med SHR /IPL är behandlingen snabbare, säkrare, nästan ingen smärta och ger en permanent reducering av hår efter färre antal behandlingar jämfört med vanlig IPL. Det innebär mindre kostnad för dig.
 • Med vanlig IPL är risken större för brännmärken. Detta beror på att i vanlig IPL fokuseras energifördelningen på den första pulsen. Men med SHR E-light/IPL används en jämn energimängd under hela behandlingen.
 • SHR /IPL till skillnad från vanlig IPL filtrerar violett och infrarött ljus som utstrålas och drar åt sig vätska från huden. Så SHR IPL har inga sidoeffekter.
 • Tack vare den smarta tekniken kan behandlingen utföras även under sommaren och även på personer med mörk hy till skillnad från andra metoder

Hårets tillväxtfas

Alla hårfolliklar bildas under fosterutvecklingen och de genererar sedan nya hårstrån under hela livet.

Håren genomgår kontinuerligt tre faser:

 1. Tillväxt (anagen fas), i växtfasen sitter håret fast vid hårroten och växer från 1/100 till 1/10 mm om dagen, beroende var på kroppen det sitter. Längden på hårets tillväxtsfas varierar mellan olika kroppsdelar. På armar och ben är den aktiva fasen några veckor. Cirka 50 % av hårsäckarna är aktiva jämfört med huvudet som har en växtcykel på upp till 7 år, där ca 90 % av hårsäckarna är i växtfasen. Det är endast hår som är i tillväxtsfasen som påverkas.
 2. Tillbakagång (katagen fas), i övergångsfasen tillbakabildas håret och denna fasen varar i ett par dagar.
 3. Vila (telogen fas), när håret går i vilofasen, upphör det att växa. I vilofasen finns det inte mycket pigment i håret. Håret lossnar långsamt från roten och stöts bort i samband med duschning etc.

Hur går behandlingen till?

När ljuset når hårets pigment överförs energin från ljuspulsen till hårfollikeln. Ljusenergin förstör därmed hår follikeln utan att skada omkringliggande vävnad. Hårets färg och struktur är avgörande för resultatet, ju grövre ett hår är desto mer ljus absorberas till den hårsäcken och därmed kan man uppnå en mer koncentrerad värmeutveckling i hårsäcken som resulterar i att hårsäckens dör. Ett tunt hår är tunt absorberar inte lika mycket ljus och därmed blir värmeutvecklingen inte heller så hög som det krävs. För att kunna bli av med tunna hår kräver minst dubbelt så många behandlingstillfällen jämfört med grövre hår.

Du ska ha rakat behandlingsområdet 24-48 timmar innan ditt besök. Genom att raka i nivå med huden når ljuset lättare ner till roten. Har du inte rakat dig innan kommer vi tyvärr inte att kunna behandla dig. Håret ska ha en längd på ca 1 mm när vi behandlingen.  Under behandlingen kommer du att bära skyddsglasögon för att säkerställa att ljuset inte skadar dina ögon. Den nya SHR /IPL tekniken är nästan smärtfritt men smärtan är individuellt och upplevs olika av olika personer. Behandlingen kan upplevas som upprepade kortvariga stick i huden.

Vi rekommenderar inte någon bedövningssalva på grund av att de kemiska ämnena som tränger in i huden kan förångas av den intensiva pulsen och resulterar i sämre kvalitet av huden .


Att tänka på inför behandlingen med SHR /IPL

 • Du ska inte vara solbränd eller ha solat innan behandlingstillfället. Du ska inte heller ha använt ”brun utan sol” eller solat på solarium 3-4 veckor innan din behandling.
 • Du ska inte ha utfört någon laser/IPL behandling på behandlingsområdet de senaste 6 månaderna.
 • Det är viktigt att undvika solen ca 2-4 veckor innan och efter behandlingstillfället, eftersom brunare hud reducerar effekten av hårborttagning samt ökar risken för pigmentförändringar. Det finns dock alltid en mindre risk för pigmentförändringar efter hårborttagningen .
 • Använd gärna solskydd med minst spf 30 året runt men speciellt ca två veckor innan och i 4 veckor efter din behandling. För bästa behandlingsresultat ska man vara så blek i huden man kan vara.
 • Avlägsna eventuella hudvårdsprodukter som lotion, kräm, smink, och deodorant på det behandlade område före behandlingen också.
 • Undvik fillersbehandling i 3 veckor på det behandlade området.
 • Om du har vaxat eller plockat håret på det behandlade området bör du vänta 4-6 veckor för att få bästa effekt av behandlingen.
 • Om du tidigare har haft munherpes så kan det bli aktuellt med en profylaktisk behandling före hårborttagning i ansiktet.
 • Är du gravid eller ammande får du vänta tills graviditeten och amningsperioden är över.
 • Brasiliansk hårborttagning bör inte utföras under menstruation.
 • Vänta med din behandling om du har en pågående infektion i kroppen eller har feber.
 • Är du överkänslig mot ljus eller tar medicin som gör dig känslig för ljus ska du inte göra denna behandling.

Att tänka på efter behandlingen

 • För att minimera risken för pigmentförändringar på huden ska du undvika solandet efter din behandling de närmaste 4-6 veckorna.
 • Använd solskyddsfaktor med minst SPF 30 förre och efter behandlingen.
 • Det brukar dröja ett tag innan håren börjar lossa och falla av efter din behandling, hur lång tid det tar är individuellt och kan variera från person till person och behandlingstillfället. Det kan skilja sig från några dagar upp till flera veckor. Man kan använda en pincett och försiktigt med lätt hand lossna håren från huden. Du skall inte rycka ur håren utan känna. Håren brukar lossna direkt, men det är vanligt att man får vänta ca 2 veckor. På grund av den hög intensiva värmen som bildas i hårsäcken koaguleras proteinet i hårsäcken och håller kvar hårstrået i huden. Alla andra hår skall sitta kvar i huden inför eventuell efterkontroll eller till nästa behandlingstillfälle.
 • Med vanlig IPL kan en viss rodnad och svullnad förekomma. Detta brukar avta inom loppet av 24 timmar.  Med SHR IPL är risken minimalt för rodnad eller svullnad.
 • Det är bra att lugna ner huden med någon sort Aloe Vera gel så att en eventuell värmeutveckling inte skall spridas. Detta bör man göra direkt efter behandlingen.
 • Eventuella rodnader brukar lägga sig efter några minuter till någon timme. I vissa fall kan en liten sårskorpa uppstå, vilket är ett tecken på överbehandling och att man behöver en svagare styrka vid sin nästa behandling. Meddela oss om det bildas en sårskorpa så noterar vi det i din journal.
 • Det kan uppkomma enstaka små vattenblåsor efter behandlingen som spontant försvinner inom någon vecka. Det är viktigt att inte riva på blåsorna eftersom det då kan leda till infektion och ärrbildning.

Hur många behandlingar krävs?

Med hjälp av ett intensivt pulserande Ljus (IPL) förstörs hårsäcken så att inget nytt hår kan växa efter behandlingen.

I de flesta fall krävs 4-6 behandlingar innan allt hår är borta. Det exakta antalet behandlingar som krävs är individuellt och varierar från patient till patient och beror bl.a. på din hudfärg, hårfärg, tjockleken på hårstråna, mängden av hår som skall tas bort samt behandlingsområdet.

Att flera behandlingar krävs beror på att hår växer i olika faser och de vilande hårsäckarna saknar pigment och kan därför inte upphettas av det intensiva ljuset. För att få ett bra resultat måste man följa hårets växtcykel. De hår som är i sin tillväxtfas är de hår som försvinner efter varje behandling.

Man ska låta det gå cirka 2-4 veckor mellan varje behandling för att behandla hårstråna i växtfasen så jämnt som möjligt.

Vilka kan behandlas med laser för hårborttagning?

 • Tack vare det nya SHR IPL systemet med justerbar pulseringstid kan man mer säkert behandla även mörkhyade patienter. Det är allmänt svårare att behandla mörkhyade. Mörkare hud absorberar en större del av energin, vilket ökar risken för brännskador på huden.
 • Personer med helt ljust, grått  eller rött hår uppnår inte permanent hårreduktion. Hos dessa återkommer hårväxten efter några månader. Dock kan 2-3 behandlingar per år hålla även ljusare hår borta.
 • Det är viktigt att du informerar oss om du tar mediciner, men att du också samråder med din läkare inför behandlingen.

Har du följande får du ej genomgå denna behandling

 • Allvarlig diabetes
 • Högt blodtryck
 • Epilepsi
 • Pacemaker
 • Cancer
 • Herpes
 • Finnar
 • Kan man få kraftigare hårväxt efter hårborttagning med laser?
  När man gör hårborttagning med laser är det vanligt att det kommer ut svart stubb som sedan trillar av. Däremot ska det inte växa på med mera och mera hår under behandlingen. Då bör man tänka på att prata med en gynekolog för att kontrollera att man inte har något som heter PCO.
  PCO är en helt normal och ofarlig hormonrubbning som gör att man kan få mera hårväxt. Gynekologen kan hjälpa med hormonbehandling om man har PCO. Därefter kan man fortsätta med laser för de hår som redan har uppkommit.
  Sedan finns det en annan sak att tänka på. Om ens familj ursprungligen kommer från ett medelhavsland eller mellanöstern ska man vara försiktig med att behandla kinderna.
  Vissa från dessa länder få ökad hårväxt av lasern. Det kalla paradoxal hårväxt.
  Men det gäller normalt endast kinderna och inte övriga kroppen!
 • Kraftig kroppsbehåring?
  Om man i övrigt är frisk och inte använder några läkemedel, är det nog ärftligheten som gör att man har kraftig behåring.
  Tyvärr får man räkna med att det behövs fler behandlingar än för andra kunder för att hålla hårväxten under kontroll.
 • Varför får jag bra resultat direkt i armhålorna men det tar längre tid på benen?
  Det brukar också vara lättare att ta bort håren i armhålor än på benen. Orsaken är att håren oftast är tjockare och mörkare i armhålorna än på benen.
 • Varför får man hår i ansiktet när man blir gammal?
  Orsaken är att om man till exempel tänker på en överläpp, finns det upp till 30 000 anlag för hårstrån.
  Efter som vi blir äldre aktiveras en del av dessa. Dessa blir ofta fina fjun
 • Är det möjligt att flytta hårfästet?
  Det är inga problem att ändra hårfästet. Jag vill ändå inte rekommendera det då resultatet är permanent.
  Det går med andra ord inte att ångra sig. ofta så att ett högt hårfäste upplevs som maskulint. Så det är kanske bättre att vara som man är.
 • Kan alla områden behandlas för hårborttagning?
  I princip kan alla områden på kroppen behandlas. Under behandlingen används korta pulser av infrarött ljus som inte är cancerbildande.
 • Kan jag gå på medicin och göra hårborttagning?
  Ja med undantag för mediciner som innehåller Kortison och Varningen om att man inte får använda laser när man står på Tetralysal finns också.  Orsaken är att man i mycket sällsynta fall kan få en reaktion i huden med rodnad när man står på Tetralysal och vistas i solen.  Denna rodnad är inte permanent och går bort av sig själv. Det är som sagt en mycket sällsynt reaktion. Ännu mera osannolikt är det att just maskinens våglängd skulle orsaka denna reaktion. Om man vill gardera sig mot alla tänkbara, teoretiska biverkningar ska man inte behandla när man står på Tetralysal.
 • Håller permanent hårborttagning efter graviditet?
  En graviditet vill normalt inte ge ökad hårväxt. Så man kan fortsätta hårborttagning. Vi utför dock inte några behandlingar under de första 12 veckorna av graviditeten.
 • Hur avlägsnas håret?
  Enkelt förklarat fungerar hårborttagning genom att laserljuset absorberas i pigmentet som finns i hårsäckarna och den värmeutveckling som då uppstår gör att hårsäckarnas hårproducerande celler förstörs. Detta orsakar sedan en permanent borttagning av det oönskade håret.
 • När fungerar inte hårborttagning?
  Det hjälper inte på vitt eller grått hår eftersom pigmentet (melaninet) i hårsäckarna då är mer eller mindre borta. Det går heller inte att använda hårfärgningsmedel för att mörka till stråna i hopp om ett bättre resultat. Detta eftersom lasern behandlar själva hårsäckarna, och dessa går inte att färga för att öka effekten. Tyvärr kan vi inte heller permanent behandla röda hårstrån i dagsläget.
 • Kan jag behandla ögonbrynen?
  Nej, vi rekommenderar inte att forma ögonbrynen. Detta då ljuset skulle kunna skada ögonen. Däremot går det bra att behandla området mellan ögonbrynen.
 • Vad händer efter hårborttagningen?
  Du kan återgå till normal aktivitet direkt efter din behandling men en effekt som kan synas efteråt är att du kan vara lite rödrosig i huden. Håren i hårsäckarna försvinner normalt efter 2-4 veckor.
 • Tatuering?
   Vi kan inte ta bort hår på områden där du har en tatuering utan att det kommer att påverka/förstöra din tatuering och göra den blekare. Risken finns också för lättare brännskador på de tatuerade ställena som kan ge upphov till skorp/sårbildning mm.

Comments are closed.